Kompetencia Központ létrehozása a turizmus-vendéglátás szakmacsoportban, Baranya megyében
GINOP-5.3.5-18-2019-00104
- Kedvezményezett:
- Konzorciumvezető: Baranya Megyei Kereskedők Egyesülete
- Konzorcium tagja: Pécsi Tudományegyetem
- Projekt címe: Kompetencia Központ létrehozása a turizmus-vendéglátás szakmacsoportban, Baranya megyében
- Projekt azonosító száma: GINOP-5.3.5-18-2019-00104
- A szerződött támogatás összege: 49 999 796 Ft
- A támogatás mértéke: 100%
- A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.02.28.
- Támogató alap: ESZA

- A projekt tartalmának rövid bemutatása:
A gyors gazdasági, társadalmi, technológiai és információ-technológiai fejlődés, a digitalizáció, a piaci követelmények dinamikus változása, új és új tudást, ismereteket, kompetenciákat követelnek meg mind a turizmus-vendéglátás ágazatban működő vállalkozásoktól, mind pedig az abban dolgozó munkavállalóktól egyaránt. A szakképzési és felnőttképzési rendszer folyamatban lévő átalakítása ellenére is szükséges monitorozni a folyamatosan változó igényeket és arról visszajelzést adni a tananyagfejlesztésért felelős szervezetek, szakemberek számára, hogy a képzési tartalmakat az igényekhez tudják igazítani. Cél a vállalkozások versenyképességének javítása, valamint a munkavállalók (továbbá a szakképzésben résztvevő tanulók) munkaerőpiaci alkalmazkodóképességének fejlesztése a piac és a kor követelményeire való fókuszálással.
A turizmus-vendéglátás szakmacsoportban a cukrász, pincér – vendégtéri szakember, szakács, turisztikai technikus, vendégtéri szaktechnikus szakmákban célirányos programokat dolgozunk ki, melyeket a pilot projekt keretében kipróbálunk 5-5 napos kompetenciafejlesztő műhelyfoglalkozásokon, valamint 10×1 napos kompetencia fejlesztő szemináriumokon. Ezen rendezvényeken mind a cégeknél dolgozó munkavállalók, mind a szakképzésben végzős évfolyamra járó tanulók egyaránt díjmentesen részt vehetnek. Továbbá az arra illetékes szervezetek felé javaslatot teszünk arra, hogy ezek a kompetencia követelmények beépüljenek a szakképzés, képzési és kimeneti követelményeibe (KKK), programtanterveibe (PTT), a felnőttképzés tananyagaiba, a felsőoktatási képzés curriculumaiba.
A PTE mint konzorciumi tag részt vesz a kísérleti (pilot) projekt megvalósításában. A pilot projekt tapasztalatai alapján megoldási javaslat/módszertan készül. Mind a turizmus mind a vendéglátás területén lebonyolítandó kutatás (elemeként workshopok a célcsoportnak) eredményeként tanulmányok, publikációk, tudásközvetítő diasorok, feladatgyűjtemények, és 2 könyv is elkészül, melyeket nyilvánosságra hoznak.
A projekt keretében készült kiadványok, dokumentumok:
Szerződések: kisosz-szakszervezet ,aláírt
Kompetencia Térképek: CUKRÁSZ; PINCÉR; SZAKÁCS; TURISZTIKAI TECHNIKUS; VENDÉGTÉRI SZAKTECHNIKUS
Tanulmányok:
Kutatás eredmények:
Kutatás zárótanulmánya:
Szorólap: KISOSZ szórólap emblémával
Tájékoztató kiadvány:
- A projekt eredményeit bemutató kiadvány SZAKÁCS
- A projekt eredményeit bemutató kiadvány CUKRÁSZ
- A projekt eredményeit bemutató kiadvány PINCÉR
- A projekt eredményeit bemutató kiadvány TURISZTIKAI TECHNIKUS
- A projekt eredményeit bemutató kiadvány VENDÉGTÉRI SZAKTECHNIKUS
Alapkompetenciákat fejlesztő feladatgyűjtemény:
Feladatgyűjtemény utazásszervezés
KOMPETENCIAFEJLESZTŐ FELADATGYŰJTEMÉNY_SZÁLLÁSADÁS_ÉS_VENDÉGLÁTÁS
Tudásközvetítő diasorok:
Tudásközvetítő diasor_A turizmus jelene és fejlődési tendenciái
Tudásközvetítő diasor_Vendéglátás
Könyvek:
A vendéglátás időszerű kérdései
Kutatási eredmények online elérhetősége:
Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok VI. évfolyam II. szám 2021. június 1. link
Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok VI. évfolyam II. szám 2021. június 2. link
A projekt keretében megrendezett események:
Workshopok:
- 2021. április 22. csütörtök:
- 2021. május 03. hétfő:
- 2021. október 25. hétfő:
- Meghívó_október 25
- Janovics László – Vendéglátás II. WORKSHOP 2021 október 25
- Gonda Tibor – Vendéglátás II. WORKSHOP 2021 október 25
- Horeczki Réka – Vendéglátás II. WORKSHOP 2021 október 25
- Szebényi András – Vendéglátás II. WORKSHOP 2021 október 25
- Scholtz Péter – Vendéglátás II. WORKSHOP 2021 október 25
- 2021. október 28. csütörtök:
Kompetencia fejlesztő szemináriumok:
- BOR ÉS ÉTEL PÁROSÍTÁS GYAKORLATBAN – 2021. május 21.
- A PÉCS-BARANYA EURÓPA GASZTRONÓMIAI RÉGIÓJA 2025 PROJEKT CÉLJAI
ÉS LEHETSÉGES HATÁSA A TÉRSÉG TURIZMUSÁRA – 2021. május 28. - A VIDÉK REJTETT KINCSEI NYOMÁBAN – 2021. május 29.
- A FENNTARTHATÓ GASZTRONÓMIA – 2021. szeptember 07.
- HELYI TERMÉKEK A GASZTONÓMIÁBAN – 2021. szeptember 14.
- PREVENCIÓ ÉS ÉTKEZÉS – 2021.szeptember 21.
- HELYBEN KÉSZÜLT PÉK ÉS CUKRÁSZTERMÉKEK SZEREPE A KERESKEDELMI
SZÁLLÁSHELYEK GASZTRONÓMIÁJÁBAN – 2021. október 02. - PÁLINKA GASZTRONÓMIA – 2021. október 16.
- SLOW FOOD & TÁNYÉRDÍSZÍTÉS – 2021. október 24.
- Az Akadálymentes Turizmus Kihívásai És Lehetőségei A Turizmus-Vendéglátásban
Dolgozó Szakemberek Számára -2021.november 05.